S.K.T. (SON KULLANMA TARİHİ) İLE T.E.T.T. (TAVSİYE EDİLEN TÜKETİM TARİHİ) ARASINDAKİ FARKLAR

S.K.T. (SON KULLANMA TARİHİ) İLE T.E.T.T. (TAVSİYE EDİLEN TÜKETİM TARİHİ) ARASINDAKİ FARKLAR

 

S.K.T. İle T.E.T.T. ne demek biliyor muyuz? İsimlerini duymuş olabilirsiniz peki anlamları hakkında ne kadar bilgimiz var? Ne kadar bilgimiz var bi bakalım.
Gıda Güvenliği Derneğinin yaptığı araştırma sonuçlarına göre tüketicilerin %72’si S.K.T. (Son kullanma tarihi) ile T.E.T.T. (Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi) arasındaki farkı tam olarak bilmemektedir. Bu durum her geçen gün çığ gibi büyümekte olan gıda israfının nedenlerinden bir tanesidir. Peki bunlar arasındaki farklar nelerdir?

S.K.T. (Son kullanma tarihi) Nedir?
Son kullanma tarihi (S.K.T.) veya Son tüketim tarihi (S.T.T.) bir ürünün sağlıklı ve kaliteli bir şekilde en son tüketilebileceği yada kullanılabileceği tarihtir. Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliğine göre; mikrobiyolojik açıdan kolay bozulabilen ve kısa süre sonra insan sağlığı için tehlikeli olabilecek gıdaların son tarihini gösterir. Son kullanma tarihi (S.K.T.) geçmiş ürünlerin tüketilmemesi, satın alınmaması ve sayılmaması gerekir.Çünkü ürünlermikrobiyal açıdan bozulmuş ve insan sağlığı için tehlike haline gelmiştir. Son kullanma tarihi etiketlemesi çok riskli gıdalarda kullanılıyor, bu etiketleme et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri ve yumurta gibi bazı gıdalarda kullanılmaktadır.

T.E.T.T. (Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi) Nedir?
Tavsiye edilen tüketim tarihi (T.E.T.T.) gıdanın en iyi şekilde lezzet ve kalite özelliklerini koruduğu süreyi gösteren tarihtir. Yani o tarihe kadar ürün kalitesini en iyi şekilde muhafaza eder, O tarihten sonra ürünün kalitesi ve besin değeri azalmaya başlar. Aslında bize önceden paketlenmiş bir yiyeceğin dayanıklılık ömrünü de gösteren bir tarihleme çeşididir. Paketi hiç açılmamış bir gıda ürününün uygun koşullarda saklanırsa potansiyel raf ömrünün ne kadar olabileceğini gösterir. Tavsiye edilen tüketim tarihini gıda güvenliğini garanti etmediği için son kullanma tarihi (S.K.T.) ile karıştırmamak gerekir. Örneğin; aldığınız tahıl ürününün üzerinde yer alan Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi geçmiş olsa bile paketi açınca koku renk yada duyusal özellikleri iyiyse, bu o ürünün kullanılmayacağı anlamına gelmez.Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi (T.E.T.T.); tahıllar, şekerler, pastane ürünleri ve konserve ürünleri gibi ürünler üzerinde etiketlenmektedir. Son Kullanma Tarihi (S.K.T.) yada Son Tüketim Tarihi (S.T.T.) bilgisinin olduğu gıdalarda, Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi (T.E.T.T.) yer almaz.

 

 

*İnternet sitemizde yer alan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır tanı ve tedavinin yerini tutmaz

DİYETİSYEN AHMET ARVAS
KAYITLI DİYETİSYEN KODU:DYT25776

Paylaş

Yazar Hakkında

Ahmet  Arvas
Ahmet Arvas

Hepinize Merhaba 🤗 Ben Ahmet, Fethiye’de doğup büyüdüm. 2020 yılında İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden mezun oldum. 1,5 yıl İstanbul’da çeşitli hastane, tıp merkezlerinde diyet danışmanlık merkezlerinde ve catering firmasında çalıştım. Covid-19 salgını sebebiyle memleketim olan Fethiye’ye geri döndüm şu anda evimden WhatsApp üzerinden sesli/görüntülü şekilde günlük takipli online diyet hizmeti vermekteyim. Sizlerle tanışmak ve buluşmak için sabırsızlanıyorum 👨‍⚕️

Yorumlar (0)

    Hiç Yorum Yapılmamış

    İçin bir inceleme yazın

    "

    "

    Yoruma Cevap yazmaktasınız

    500 karakter kaldı