BEDEN KİTLE İNDEKSİ (BKİ)

BEDEN KİTLE İNDEKSİ (BKİ)

Çoğu kişi aynadaki görüntüsüne bakarak yada çevresindeki kişilerin yorumlarına bakarak kendisinin zayıf mı ,hafif kilolu mu yada obez mi olduğuna karar vermektedir. Sizce gerçekten bu şekilde mi değerlendirme yapılmalıdır?
Söylenenler sizce doğru mudur? Aslında ağırlık durumumuzu ya da obezitemizi değerlendirmek için BKİ (Beden Kitle İndeksi) olarak adlandırılan çok yaygın ve geçerli bir sınıflandırma sistemi vardır.

BKİ NEDİR?
Beden Kitle İndeksi (BKİ) ağırlık durumumuzu ve obeziteyi sınıflandırmak için tüm bireylere uygulanabilen en yaygın ve geçerli sınıflandırma sistemidir


BKİ NASIL HESAPLANIR?
Beden Kitle İndeksi kişinin (kg) cinsinden kilosunun, (m) cinsinden boy uzunluğunun karesine bölünerek hesaplanabilir.


ÖRNEK:

Boyu 175 cm, kilosu 68 cm olan bir kişinin BKİ ‘i:

BKİ = 68 \ (1.75) 2 = 22,2 kg\m2 olur. (Bu kişi normal kilodadır)


BKİ SINIFLANDIRMASI NASIL YAPILIR?

18,5 kg\m2: DÜŞÜK KİLOLU

18,5-24,9 kg\m2: NORMAL KİLOLU

25-29,9 kg\m2: AŞIRI KİLOLU

30-34,9 kg\m2: 1. DERECE OBEZ

35-39,9 kg\m2: 2. DERECE OBEZ

40 kg\m2: 3. DERECE OBEZ (MORBİD OBEZ)

olarak sınıflandırma yapılmaktadır.

 

BEDEN KİTLE İNDEKSİ HANGİ ARALIKTA OLMALIDIR?

Beden Kitle İndeksi normal aralık dediğimiz (18,5-24,9 kg\m2) arasında olmalıdır.Kişi bu aralıktaysa normal kilodadır. Beden Kitle İndeksi düşük kilolu dediğimiz (küçük-18,5 kg\m2) aralıktaysa osteoporoz, kısırlık, bağışıklık sisteminde zayıflama ve yeme bozukluğu hastalıkları(Anorexia Nervosa, Bulumia Nervosa gibi) hastalıkların ortaya çıkmasına sebep olabilir. Eğer kilo normal aralığa geldikçe bağışıklık sistemi kuvvetlenecek, kiloyla ilgili sağlık problemlerine yakalanma riski azalacaktır. Beden Kitle İndeksi aşırı kilolu dediğimiz aralığın (25-29.9 kg\m2) üzerindeyse obezite, diyabet, hipertansiyon, kalp-damar hastalıkları ve bazı kanser çeşitleri gibi çeşitli kronik hastalıklara yakalanma riski artacaktır.


Kilonuzu korumak için beslenmenize dikkat etmeli ve düzenli egzersizi hayatımızın bir parçası haline getirmeliyiz.Eğer kilo kontrolüyle ilgili endişeler varsa, başka problemler olmadığından emin olmak için mutlaka diyetisyene danışılmalıdır.

 

HEPİNİZE SAĞLIKLI VE MUTLU GÜNLER DİLİYORUM.

*İnternet sitemizde yer alan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır tanı ve tedavinin yerini tutmaz.

 

DİYETİSYEN AHMET ARVAS

KAYITLI DİYETİSYEN KODU:DYT25776

Paylaş

Yazar Hakkında

Ahmet  Arvas
Ahmet Arvas

Hepinize Merhaba 🤗 Ben Ahmet, Fethiye’de doğup büyüdüm. 2020 yılında İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden mezun oldum. 1,5 yıl İstanbul’da çeşitli hastane, tıp merkezlerinde diyet danışmanlık merkezlerinde ve catering firmasında çalıştım. Covid-19 salgını sebebiyle memleketim olan Fethiye’ye geri döndüm şu anda evimden WhatsApp üzerinden sesli/görüntülü şekilde günlük takipli online diyet hizmeti vermekteyim. Sizlerle tanışmak ve buluşmak için sabırsızlanıyorum 👨‍⚕️

Yorumlar (0)

    Hiç Yorum Yapılmamış

    İçin bir inceleme yazın

    "

    "

    Yoruma Cevap yazmaktasınız

    500 karakter kaldı