KONSTİPASYON (KABIZLIK)

KONSTİPASYON (KABIZLIK)

Konstipasyon (Kabızlık) Nasıl Geçer?


Konstipasyon, yani halk dilinde kabızlık, özellikle batı toplumlarında daha sık rastlanan bir bozukluktur. Ayrıca sindirim sistemiyle ilgili görülen en sık yakınmalardan da biridir. Hastalar, dışkı sayısında azalma, defekasyon sırasında zorlanma veya sert dışkı gibi semptomlardan şikayetçidirler. Kabızlık günlük yaşam kalitesini ve sosyal yaşamı önemli oranda etkiler.

Kabızlığa sebep olan nedir?

Nörolojik ve metabolik hastalıklar, diyabet gibi endokrin hastalıklar ve anoreksiya nervoza gibi psikiyatrik hastalıklar kabızlığa neden olabilir. Kabızlık ayrıca bazı ilaçların yan etkisi olarak da ortaya çıkabilir. Bu bozukluğa sebep olan diğer etkenler ise düşük posa alımı, yetersiz hidrasyon ve azalmış fiziksel aktivitedir. Kabızlığın Tedavisi Nedeni bilinmeyen kronik kabızlığın tedavisinde hasta eğitimi, diyet değişiklikleri, laksatif kullanımı ve lavmanlar
yer alır.

Posa Alımı

Kabızlığın önlenmesi için bireyler öncelikle diyette yer alan besin öğelerinden yeterli ve dengeli beslenmelidirler. Ancak doğru miktarda posa(lif) alımı, bu konuda en önemli etkenlerden biridir. Genel olarak günlük posa alım hedefi 25-30 gramdır fakat bireyler posa alımını yavaş yavaş arttırmalıdırlar. Bunun nedeni, posa miktarında yapılan ani bir artışın şişkinlik ve gaza sebep olmasıdır. Beslenmenizde yer verebileceğiniz doğal posa kaynakları; kurubaklagiller, kepekli ve tam buğdaylı tahıl ürünleri, sebze ve meyveler olarak sıralanabilir.

Sıvı Tüketimi ve Egzersiz

Doğru miktarda su tüketimi kabızlık tedavisinde çok önemli bir etkendir. Günlük su tüketiminin kalori başına en az 1 ml olması gerekir. Ortalama olarak günde 2000 kcal alan birinin 2 litre kadar su tüketmesi gerekir. Bir diğer yaşam tarzı değişikliği ise egzersizdir. Fiziksel aktivite, bağırsaklarınızdaki kas aktivitesini arttırır ve kabızlık sorununuzu çözmeye yardımcı olur. Bu nedenle, gün içerisinde fiziksel olarak daha aktif olmaya özen gösterebilirsiniz.

DİYETİSYEN BURÇİN MEDAR
KAYITLI DİYETİSYEN KODU:DYT85978

Paylaş

Yazar Hakkında

Yorumlar (0)

    Hiç Yorum Yapılmamış

    İçin bir inceleme yazın

    "

    "

    Yoruma Cevap yazmaktasınız

    500 karakter kaldı