HAFTADA KAÇ KİLO VERMEK SAĞLIKLIDIR?

HAFTADA KAÇ KİLO VERMEK SAĞLIKLIDIR?

HAFTADA KAÇ KİLO VERMEK SAĞLIKLIDIR?

İnsan vücudu ortalama olarak %59 su, %18 protein, %18 yağ, %4.3 mineral, %0.7 karbonhidrat ve vitaminlerden oluşmaktadır. Besin ögelerinin vücutta istenen düzeyde alınmaması durumu yetersiz beslenme olarak tanımlanırken, vücudun normal çalışma düzenini bozacak şekilde aşırı alınması durumu dengesiz beslenme olarak adlandırılır. Bireyler sağlıklı bir yaşam sürdürebilmek ve hastalıklardan korunma sağlamak amacıyla tüm besin gruplarının içinde yer aldığı sağlıklı ve dengeli beslenme modelini tercih etmelidir.
Peki bunu sağlayabilmek için hangi besin ögesinden ne kadar tüketelim?

Sağlıklı ve dengeli beslenmek için her öğünde tabağımızın;

• 1/6’sını süt ve süt ürünleri,
• 1/6’sını et ve et ürünleri,
• 1/6’sını meyveler,
• 1/4’ünü sebzeler,
• 1/4’ünü ekmek ve tahıl grubu oluşturmalıdır.
Tüm besin gruplarından yeterli ve dengeli şekilde almak hem çeşitli hastalıkların oluşmasının önüne geçer hem de daha sağlıklı bir hayat sürdürmemize katkı sağlar. Peki dengeli ve yeterli beslenerek haftada kaç kilo kaybetmek bizim için sağlıklı olan? Sağlıklı bir bireyde zayıflama hızı haftada 0.5-1 kg aralığında tutulduğunda metabolizma bozuklukları ve protein kaybı minimuma indirgenmiş olur. Yani minimum seviyede kas kaybı sağlanmış olur ve sürdürülebilir bir diyet hem sağlığımız hem de günlük rutinlerimiz açısından fayda sağlar. Ağırlık olarak daha ağır olan bireylerde genelde kilo kayıpları daha hızlı ilerlemekte, daha zayıf bireylerde ise daha yavaş kilo kayıpları görülmektedir. Bu kayıplar bireyin yaşına,
cinsiyetine, genetik yapısına, metabolizma hızına, hastalıklarına, geçmiş öyküsüne, kan değerlerine vb. bağlı olarak değişim gösterebilir. Yani her birey kendine özgüdür, her diyet de bireye özgüdür. Biz diyetisyenler tabi ki öncelikli hedef olarak kilo vermek değil, sağlığı düzeltmeyi isteriz. Örneğin bel çevresinin kalça çevresine oranı kadınlarda 0.85’i , erkeklerde 0.90’ı geçmesi durumunda hem obezite hem de birçok kronik hastalık açısından risk oluşturmaktadır.
Bu sebeple sağlıklı beslenmeyi yaşam tarzı haline getirelim, bir yük olarak görmeyelim. Unutmayın sürdürülebilir olan diyet yaşam tarzınıza, alışkanlıklarınıza uyan diyettir.

DİYETİSYEN AYŞEGÜL BİLGİÇ
KAYITLI DİYETİSYEN KODU:DYT25959

Paylaş

Yazar Hakkında

Yorumlar (0)

    Hiç Yorum Yapılmamış

    İçin bir inceleme yazın

    "

    "

    Yoruma Cevap yazmaktasınız

    500 karakter kaldı