MİGREN VE BESLENME
- 21-11-2021
- 0
MİGRENDE BESLENME TEDAVİSİ
Migren, primer baş ağrısının bir türü olarak belirli özellikleri ve eşlik eden semptomları ile ortaya çıkan klinik bir sendromdur. Tipik özelliği 4-72 saat süren ve genellikle tek taraflı orta veya ağır şiddetli olan ve tekrarlayan baş ağrısı ile karakterize olmasıdır. Migren, erişkin popülasyonda erkeklerden daha çok kadınları etkilemektedir. Prevalansı Batı ülkelerinde kadınlarda ve erkeklerde sırasıyla %18 ve %6 iken, İran’da sırasıyla %8 ve %10 olarak bilinmektedir.Ataklara bulantı, kusma, fotofobi ( ışığa aşırı duyarlılık hali), fonofobi (seslere aşırı duyarlılık hali) gibi semptomlar eşlik etmektedir. Migrenin tetikleyici faktörleri arasında stres başta olmak üzere besin, hormonlar ve çevre sayılabilir.
Peki migren ağrısını baş ağrısından ayıran nedir?
Migren ağrısı görsel bozukluklar ve/veya mide- barsak bozuklukları ya da her ikisi birlikte görülür. Görsel belirtiler ağrıdan önce aura gibi ortaya çıkar ve baş ağrısı sırasında fotofobi görülmesi sık gerçekleşmektedir. Tek taraflı (hemikranial) veya nadir olarak da yaygın (holokranial) baş ağrısı söz konusudur. Ağrı derin olarak göz arkasında hissedilebilir; ancak daha sıklıkla temporal ve frontal bölgeleri içine alır, bütün başta hissedilebilir veya ense ile omuzlarda duyulabilir.
Migreni tetikleyen faktörler; besinler ( örneğin çikolata, salam, sosis, peynir, alkol, kahve), açlık, hormonal faktörler (örneğin adet düzensizlikleri, menapoz, antropoz gibi), uyku, stres, fiziksel aktivite, çevre (örneğin klima, parfüm, temizlik ürünleri gibi)dir. Beslenmeye bağlı faktörler arasında açlık, öğün atlama, stres ve alkol tüketimi en sık tetikleyiciler arasındadır. Migrenli hastalarda bazen irritabilite, konsantrasyonda azalma, huy değişikliği gözlemlenebilmektedir. Çok az sıklıkta ise bilinç kaybı ve bozukluğu gözlenebilmektedir.
Fotofobi ve fonofobi çok sıktır. Işığa hassasiyet, gözde parlak ışık çakmaları, titrek, renkli zik zaklar, görmede kör noktalar veya geçici körlük oluşabilmektedir. Migren hastalarında magnezyum eksikliği gelişebilmektedir. Stres, az besin tüketimi ve diğer nedenlerle böbreklerden aşırı miktarda magnezyum atılımı olur. Koenzim Q10 yetişkinlerde migrenin önlenmesinde etkili olmuştur. Eliminasyon diyeti uygulanarak bireylerin migren ataklarını tetikleyen besinler saptanabilir, beslenmeden çıkarılıp eksikliği tamamlanmaya çalışılabilir. Günlük beslenmede mümkün olduğunca katkı maddesi içermeyen gıdaların tüketimi yararlı olacaktır.
Hiç Yorum Yapılmamış
İçin bir inceleme yazın
"
"
Yoruma Cevap yazmaktasınız