KİLO VERMEK İSTİYORUM

KİLO VERMEK İSTİYORUM

Kilo Vermek İstiyorum Ama Başaramıyorum 
“Kilo vermek istiyorum ama başaramıyorum“sözünü danışanlarımdan yada danışmanlık hizmeti almak isteyenler dışında günlük hayatta da çok duyduğum sözlerden birisidir. Hatta bazı kişiler bu sözü biraz daha ileriye taşıyıp kilo verme sürecinde sürekli kilo aldığını söylemekte ve günlük hayatta espiri olarak duyduğumuz şu meşhur sözü söylemektedirler;

Su İçsem Bile Yarıyor
Kilo verme sürecinin sekteye uğramasında yada uzamasında bazı sebepler vardır; bunlar bazı hastalıklar ya da fizyolojik/hormonal bazı bozukluklar olabilir, sağlıksız ve yanlış kilo verme yollarını tercih etmek ya da diyeti yanlış anlayıp yanlış uygulamak gibiörneklendirilebilir. Fizyolojik bozukluklara örnek olarak insulin direnci, hipotiroidi, hipertiroidi yada haşimato tiroidi gibi bazı hastalıklar verilebilir. Böyle bi durum varsa öncelikle ilgili hastalıklarla alakalı birimlere gidip doktorlara görünmeli hastalıklarla alakalı tıbbı tedaviye başlanmalı sonrasında diyetisyene gelip hastalığa uygun beslenme programı edinilmelidir. Başka bir sebep; kişilerin sabırsız davranıp çok kısa sürede çok fazla miktarda kilo verme isteğidir,bunun sonucunda çok düşük kalorili diyetler yapılır,detoks tarifleri uygulanır yada zayıflama hapları ve çayları tercih edilerek sonuca ulaşılmak istenir. İstenilen hedefe kısa sürede ulaşılır kilo verilir ama kısa zaman sonra verilen kilonun fazlası geri alınır çünkü metabolizmamız bozulmuş vücut sağlığımız bozulmaya başlamıştır artık ihtiyaca uygun sağlıklı ve dengeli bir diyet programı uygulasak bile bu süreç normalden daha uzun sürede hedefimize ulaşmamıza sebep olacaktır. Hatta çok eski yıllar değil yakın zamanlarda bu zayıflama çayları ve haplarının kontrolsüz kullanımı sonucu hayatını kaybeden insanlar bile olmuştu. Bu yüzden sağlığınızı önemseyin ve kilo vermek istiyorsanız mutlaka bir diyetisyene danışın.
Başka bir sebepse; bir diyetisyene gitmişizdir yaşantımıza,alışkanlıklarımıza beslenme tarzınıza uygun sağlıklı ve dengeli bir program edinmişsinizdir fakat uygulama konusunda bazı hatalar yapıyor olabilirsiniz. Mesela belirtilen ölçülerden fazla tüketim yapıyor olabilirsiniz,daha hızlı kilo vereceğimizi sanıp için öğün atlıyoruzdur ya da edindiğimiz programı yanlış anlayıp uyguluyoruzdur bu noktada diyetisyenimize anlamadığımız kısımları mutlaka sorup doğruyu öğrenip doğru şekilde kilo verebilmek daha kolay olacaktır.Sizce yukarıda belirttiğimiz hangi sebep kilo vermenize engel olabilir onu düşünüp irdeleyerek yukarıdaki sorunların çözümlerini uygulayıp bu sorunu geride bırakabilirsiniz.

Zayıflamak İstiyorum Ne Yapmalıyım
Kilo vermek isteyen kişiler öncelikle bu süreçte bilgi almak için bir diyetisyene danışmalı,sonrasında diyetisyenin istediği tahlilleri mutlaka yaptırmalıdırlar çünkü kişilerin bildiği hastalıklar kadar bilmediği hastalıklar da ortaya çıkmış olabilir eğer böyle bir durum varsa diyetisyeniniz sizin o hastalığınızı da kontrol edip ya da ortadan kaldırarak daha sağlıklı şekilde kilo verebilmenize yardımcı olacaktır o yüzden mutlaka o testleri yaptırıp diyetisyeninize getirmelisiniz. Sonrasında diyetisyeniniz sizin yaşantımıza,alışkanlıklarımıza beslenme tarzınıza uygun sağlıklı ve dengeli bir program hazırlayacaktır ve sağlıklı şekilde kilo verebileceksiniz.

Kilo Verme Sürecinde Öneriler
- Yemeklerden önce mutlaka 1 bardak su için çünkü su içmek tok kalmayı kolaylaştırıyor ve aşırı yemek yemeyi de engelliyor.
- Her gün en az 3 öğün mutlaka yapmalısınız, ihtiyacınıza göre 1-2 ara öğün de yapabilirisiniz.
- Yemeklerinizi yavaş yavaş çok çiğneyerek yemelisiniz böylece daha tok hissedecek ve fazla yememiş olacaksınız
- Yemek yediğiniz tabakları küçültmelisiniz böylece tabağınız gözünüze dolu gelecektir ve fazla yemek istemeyeceksiniz.
- Tüm yemeklerinizi tek bir tabakta olacak şekilde tüm besin gruplarını (et ve et grupları,süt ve süt grupları,ekmek ve ekmek grupları, ve meyve-sebzeler ) içeren dengeli bir tabak oluşturmalıyız.
- Günde 2 kez, haftada 2-3 gün olmak üzere bitki çaylarını tüketmeliyiz böylece metabolizmamız hızlanacak kilo vermemiz kolaylaşacaktır.
- Akşam yemeklerini erken saatte yiyin çünkü geç saatte yemek yemek sindirim ve uyku sorunlarına yol açmaktadır ve hafif gıdaları tercih edin.
- Yemeklerinizi haşlama, ızgara, fırınlama, buğulama gibi sağlıklı yollarla pişirmeyi deneyin.
- Asitli, gazlı içecekler yerine ayran maden suyu ev yapımı limonata gibi seçenekleri tercih edin.
- Bağırsak sağlığımızı korumak için sebzeleri meyveleri ve baklagil gibi bol lifli besinleri beslenmemize mutlaka eklemeliyiz.
- Hamurlu,şuruplu,şerbetli ve çok yağlı besinleri ve paketli ürünleri beslenme programımızdan çıkarmalıyız.
- Günlük en az 2- 2, 5 lt su içmelisiniz.
- Yemeklerde soslar tuzlar kremalar vs kullanmak yerine baharatlar kullanarak yemekleri tatlandırabilirsiniz.
- Sütlü çikolata yerine bitter çikolatayı tercih etmeliyiz.
- Pirinç pilavı, makarna gibi glisemik indeksi yüksek besinler yerine kepekli makarna, bulgur pilavı gibi glisemik indeksi düşük besinler tercih etmeliyiz.
- Beyaz ekmek yerine tam buğdaylı,tam tahıllı,kepekli ya da çavdarlı ekmek tercih etmeliyiz.
- Günlük en az 30 dk olmak üzere yaşam tarzımıza uyacak herhangi bir fiziksel aktiviteyi hayatımıza dahil etmeliyiz.

Zayıflamak İstiyorum Ama Kendimi Tutamıyorum
Kilo vermede problem yaşayanların ya da kilo verme sürecini hep yarı yolda süreci bırakanların ya da bırakmak isteyenlerin sürekli kullandığı cümle “zayıflamak istiyorum ama kendimi tutamıyorum“ olmaktadır. İdeal kilonuza ulaşmak istiyor ama hevesle başladığınız bu sürece devam etmekte zorlanıyor sık sık kaçamaklar yaparken kendini buluyor, pazartesi tekrar başlıyorum diyor bayramdan yada tatilden sonra diyorsanız sosyal mecralardan (gazete,internet,dergi vs) bulduğunuz diyetleri yapıyor ve hayal kırıklığına uğruyorsanız, bu durumun altındaki sebeplere beraber bakalım;
-Yanlış kazanılmış beslenme alışkanlıkları, iş-arkadaş ortamlarına ayak uydurmaçabası, “bir kereden bişey olmaz“ algısı, bilgi eksikliği, kişiye özel hazırlanmamış beslenme programları,reklam-ilan etkisinde kalmak ya da duygu durum değişimleridir.
Öncelikle bu sürece psikolojik olarak hazırlanmalısınız. Bunun kilo vermekle eski yeme davranışına dönülen bir dönem olmayacağını sizin için en doğru şeyin yeterli ve dengeli beslenmeyi hayat boyunca sürdürülebilir hale getirmek olduğunu
kabullenmelisiniz.

Süreci Yönetebilmek Adına Şunlarıda Yapabilirsiniz
- Önceliğimiz durumumuzu ele alarak kolay, ulaşılabilir ve gerçekçi hedefler belirlemek olmalıdır.
- Sosyal yaşantınıza uygun olacak bir beslenme programı tercih etmelisiniz.
- Az az sık sık beslenmelisiniz.
- Lif içeriği yüksek sizi uzun süreli tok tutacak besinleri tercih etmelisiniz. (kurubaklagiller,tam tahıllı ürünler,meyve-sebzeler vs)
- Dışarıda olacağınız zamanlarda öğünleri yanınızda taşıyınız.
- Duygusal açlıktan kaynaklı yeme isteğinde başka işlere yönelin öncelikle 1 bardak su içmeyi deneyin.
- Tatlı isteği olduğunda elma+tarçın,evde yapılmış meyveli yoğurt ya da meyve çaylarıyla vs bastırmayı deneyebilirsiniz.

*İnternet sitemizde yer alan bilgiler bilgilendlrme amaçlıdır, tanı ve tedavinin yerini tutmaz.

DİYETİSYEN AHMET ARVAS
Kayıtlı Diyetisyen Kodu: DYT25776

Paylaş

Yazar Hakkında

Ahmet  Arvas
Ahmet Arvas

Hepinize Merhaba 🤗 Ben Ahmet, Fethiye’de doğup büyüdüm. 2020 yılında İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden mezun oldum. 1,5 yıl İstanbul’da çeşitli hastane, tıp merkezlerinde diyet danışmanlık merkezlerinde ve catering firmasında çalıştım. Covid-19 salgını sebebiyle memleketim olan Fethiye’ye geri döndüm şu anda evimden WhatsApp üzerinden sesli/görüntülü şekilde günlük takipli online diyet hizmeti vermekteyim. Sizlerle tanışmak ve buluşmak için sabırsızlanıyorum 👨‍⚕️

Yorumlar (0)

    Hiç Yorum Yapılmamış

    İçin bir inceleme yazın

    "

    "

    Yoruma Cevap yazmaktasınız

    500 karakter kaldı